Popsicle cu capsuni si prosecco
iulie 3rd, 2016
Pentru aluat:
350g faina
1/2 lingurita sare
2 linguri zahar
220g unt rece, taiat cubulete
85 ml apa rece
un galbenus de ou
½ lingurita extract de vanilie
o lingurita coaja rasa de la o lamaie
Pentru umplutura:
700g cirese fara samburi
150g zahar (din care 30 g zahar vanilat)
2-3 lingurite amidon
un praf de sare
1 lingura suc de lamaie
½ lingurita extract de vanilie
1 lingurita kirsch sau lichior de migdale Disaronno
25g unt taiat in bucatele
si
un ou pentru uns placinta
o lingurita zahar brun
pentru ansamblare veti avea nevoie de o tava de tarta cu diametrul 24-26 cm.
Vom incepe cu pregatirea aluatului: amestecam faina cu sarea, zaharul si coaja rasa de lamaie. Apoi adaugam untul rece, apa rece, extractul de vanilie si galbenusul – totul intr-un robot de bucatarie ca sa fie mai rapid si mai usor. 🙂
Aluatul rezultat il impartim in doua parti inegale (3 sferturi si 1 sfert) si formam doua bile de aluat pe care ar fi bine sa le aplatizezi, sa le invelesti in folie alimentara si sa le pui la frigider pentru o ora (sau peste noapte).
Intindem bila mai mare de aluat intr-un disc cu diametrul mai mare decat al tavii de tarta folosita. Intindem aluatul in tava si il punem la frigider pentru 15 minute. Intindem si a doua bila si taiem din ea fasii groase de 1-1.5 cm. Le asezam pe o farfurie acoperita cu folie alimentara si le punem la frigider. (nu uita sa presari putina faina pe suprafata pe care intinzi aluatul)
Pentru umplutura vom pune ciresele într-un bol impreuna cu zaharul, amidonul, sarea, zeama de lamaie, extractul de vanilie si kirsch-ul (sau lichiorul), pe care le vom amesteca usor astfel incat sa se acopere fructele cu restul ingredientelor. In continuare le vom lasa sa stea asa timp de 30 minute pentru imbinarea aromelor.
Turnam umplutura in tava pregatita cu aluatul de tarta, presaram deasupra ei untul taiat bucatele mici, ungem marginile tartei cu ou batut si acoperim cu fasiile de aluat pregatite, incercand sa formam un fel de impletitura din ele deasupra placintei. La final ungem suprafata cu ou si presaram putin zahar brun
Bagam placinta in cuptorul preincalzit la 200C si o lasam timp de 15 minute, apoi reducem intensitatea caldurii la 180C si o mai lasam la cuptor inca 30 de minute pana cand aluatul se rumeneste si amestecul de cirese incepe sa fiarba.
Cand e gata, o lasam sa se raceasca timp de cel putin o ora inainte de a o felia.
O felie de placinta cu cirese, servita cu inghetata de vanilie te va incanta in orice moment al zilei.
Enjoy it!
0 Notes