Creme brulee

  • Creme brulee
  • Creme brulee
  • Creme brulee
  • Creme brulee
  • Creme brulee
  • Creme brulee
Nota:
Servings:
4
Timp total:
50 min
Nota din partea autorului:
Un desert fin frantuzesc!
Ingrediente

500 ml smantana dulce pentru frisca
4 galbenusuri
un praf de sare
100 gr zahar (60 gr daca smantana dulce este deja indulcita)
1 pastaie vanilie
4 linguri zahar brun

Instructiuni

Creme brulee – un desert fin, savuros, perfect.  Originea exacta a acestei retete este incerta. Atat  Franta, cat si Anglia si Spania se pretind a fi inventatorii acestei retete. Prima reteta tiparita pentru un desert numit creme brulee dateaza din anul 1691 si se gaseste intr-o carte de bucate frantuzeasca – “Le Cuisinier Royal et Bourgeois” – al carei autor este Francois Massialot, un bucatar de la Palatul Versailles.

Este desertul perfect pentru acele momente in care aveti musafiri si vreti sa impresionati, dar poate sa fie si un desert ideal pentru Craciun!

Mai intai se pun frisca, sarea, jumatate din cantitatea de zahar  si pastaia de vanilie  intr-o craticioara, la foc mediu. Nu trebuie sa fierbeti acest amestec, doar sa-l incalziti.

Separat, intr-un bol, se amesteca galbenusurile cu restul de zahar pana cand se obtine o compozitie omogena. Se toarna treptat smantana calda peste galbenusuri si se amesteca rapid. Nu trebuie turnata toata compozitia de la inceput deoarece riscam sa gatim galbenusurile.

Este important sa nu se amestece prea mult pentru a evita formarea de bule de aer in compozitie.  Se trece amestecul prin sita pentru a elimina eventualele cocoloase.

Se toarna compozitia in vasele ramekin, insa fara a le umple. Pentru a elimina bulele de la suprafata se trece arzatorul timp de cateva secunde peste fiecare ramekim in parte.

Pe fundul unei tavi se pune un prosop ud peste care se aseaza formele de ceramica si se toarna apa clocotita de jur imprejur, pana la jumatatea formelor. Se pune tava in cuptor la 160°C , fara a-l preincalzi.

Se lasa la cuptor cam 30-35 minute si apoi la racit cam 4 ore, dupa care se face zaharul ars: Se pune cate o lingura de zahar brun in fiecare forma, peste crema rece, si se unifromizeaza.

Cu ajutorul unui arzator se face o crusta de zahar caramelizat: Se tine arzatorul la o distanta de 5-6 cm de forma. Aceasta operatiune se va face in doua etape: in prima faza trebuie sa topim  zaharul (care va clocoti), il lasam sa se racoreasca pret de cateva secunde si apoi ardem din nou, pana apar pete maronii. In final se lasa la racit pentru cel putin 10 minute inainte de servire.

Enjoy it!

Votati aceasta reteta:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 4.80 out of 5)
Loading...

0 Notes

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

%d blogeri au apreciat: