Popsicle cu capsuni si prosecco
iulie 3rd, 2016
Ingrediente pentru pandispan:
250 gr cicolata neagra (200 gr ciocolata neagra cu merisoare si 50 gr ciocolata neagra simpla)
100 ml smantana pentru frisca
100 gr unt
4 oua
un praf de sare
100 gr zahar
200 gr faina
1 plic praf de copt
1/2 pastaie tonka rasa
Ingrediente pentru sirop:
250 ml apa
75 gr zahar brun
2 Lg lichior
Ingrediente pentru mousse-ul de zmeura:
800 gr zmeura
1 Lg de mascarpone
1 lg esenta portocale
60 gr zahar brun
2 lg lichior
1 plic gelatina granule
300 ml smantana dulce sau frisca lichida
Ingrediente pentru glazura:
200 gr ciocolata neagra (150 gr din cea cu merisoare si 50 gr cicolata cu lapte)
50 gr unt
50 ml smantana dulce sau frisca lichida sau chiar si lapte
Trebuie sa va spun ca pentru realizarea acestui tort am avut ajutoare, intrucat acesta a fost o surpriza pentru cineva foarte drag din viata prietenei mele. Am pornit de la ideea ca prietena mea vrea un tort cu ciocolata, cu zmeura, cu mascarpone, cu o crema fina……Si trebuie sa recunosc ca in momentul cand ne-am apucat de el nu aveam o idee clara ce vom face, dar se pare ca rezultatul final a avut succes si a fost apreciat (atat gustul cat si gestul) 🙂
Pentru aceasta reteta incepem cu pandispanul :
Punem intr-un vas la bain -marie , ciocolata rupta in bucati, untul si frisca lichida. Se amesteca pana cand ciocolata se topeste complet si se lasa compozitia sa se raceasca .
Se separa albusurile si galbenusurile celor patru oua. Se mixeaza galbenusurile cu zaharul pana cand devin o spuma deschisa la culoare si isi maresc volumul. Peste acest amestec il adaugam pe cel de ciocolata si se mixeaza pentru omogenizare.
Separat, se mixeaza albusurile amestecate cu sarea, pana cand se obtine o spuma tare.
Faina se cerne impreuna cu praful de copt, si se incorporeaza usor, amestecand de jos in sus, in mixul de ciocolata si galbenusuri.
La sfarsit se incorporeaza albusurile, cu un tel, in amestecul precedent si se adauga jumatatea de pastaie tonka rasa in compozitie.
Se tapeteaza o forma (rotunda de 28 cm, cu peretii detasabili) cu unt si faina, se adauga compozitia si se niveleaza.
Punem pandispanul in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 30-35 minute. Dupa ce este gata il lasam sa se raceasca in forma, dupa care il rasturnam pe un platou pentru a se raci complet. Dupa ce se raceste se taie in trei foi.
Pentru sirop :
Se pune zaharul impreuna cu apa intr-o craticioara pe foc mic pana cand acesta se topeste. Se ia de pe foc si se adauga lichiorul, lasandu-se apoi la racit. Dupa ce acesta este racit, se insiropeaza cele trei foi de pandispan.
Pentru mousse-ul de zmeura :
Se paseaza zmeura cu ajutorul unui blender. Se adauga mascarpone si esenta de portocale si se omogenizeaza. Aceasta compozitie se pune intr-o craticioara impreuna cu zaharul brun si se incalzeste.
Separat se pregateste gelatina conform instructiunilor de pe pachet. Dupa ce gelatina este gata, se adauga in compozitia precedenta impreuna cu 2 lingurite de lichior.
Se mixeaza frisca si se incorporeaza in compozitia precedenta.
Pentru glazura :
Se pune intr-un vas la bain-marie, ciocolata rupta in bucati, untul si frisca lichida. Se amesteca pana cand ciocolata se topeste complet si se lasa compozitia sa se raceasca un pic.
Ansamblare tort :
Se pune prima foaie de pandispan in forma in care l-am copt si se adauga jumatate din mousse-ul de zmeura. Peste acesta adaugam o a doua foaie de pandispan si inca un strat de mousse peste care se pune ultima foaie de pandispan.
Se toarna glazura peste tort si se lasa la frigider cateva ore ( ideal ar fi pana a doua zi). Noi ne-am dorit ca mijlocul sa ramana roz, asa ca l-am glazurat doar deasupra, dar se poate imbraca tot tortul in glazura de ciocolata. Pentru acest lucru, tortul trebuie sa stea minim cateva ore la frigider pana cand se intareste mousse-ul.
Pentru ca a fost un tort mai special, l-am decorat cu un mesaj de “La multi ani” obtinut din ciocolata alba topita. Literele din mesaj au fost puse inainte sa se intareasca glazura pentru ca acestea sa se lipeasca. La sfarsit am adaugat si cateva fructe de zmeura.
Enjoy it!
0 Notes